SAIGON SIGHTS

IJs vermalen op de markt

Het ijsschaafsel wordt gemaakt van de groe ijsstaven die in ijsfabrieken worden gemaakt. In Ho Chi Minh City (HCM(, voorheen Saigon) bestaan koelkasten, maar op het platteland heb de keuze: lauw bier of met een lading ijs en dus het risico op 'de dunne' want hoe is kwaliteit van het water?

Ho Chi Minh City Museum

Het Vietnamese sociaal-realisme is wat speelser dan dat uit Oost-Europa. In het HCM Museum veel over de ideologische strijd tegen de diverse vijanden van Vietnam. Op de achtergrond het Reunification Palace dat zo heet sinds de wederaaneensluiting van Noord- en Zuid-Vietnam.

Bandieten

Evenals in andere Aziatische landen zijn de vrouwen in Vietnam doodsbang van de zon. Die kleurt je huid immers donker en dan denken mensen dat je buiten moet werken: lower class, schande! In Vietnam leidt dit er toe dat veel vrouwen eruit zien alsof ze inderdaad buiten werken, maar dan als struikrover!

War Remnants Museum


Het War Remnants Museum is waarschijnlijk het meest verschrikkelijke museum ter wereld. Het is er doodsstil, iedereen bekijkt de 'overblijfselen' en foto's van de oorlog(en) in uiterste discretie. Vroeger heette het het museum van oorlogsgruwelijkheden.

Even bellen op de vleesmarkt


Reunification Palace

In het zeer ruim bemeten Reunification Palace zetelde tot de overdracht van de macht in 1975 aan de communisten de Vietnamese president die 'heulde' met de Amerikanen. Volgens de gids (foto) werd er veel Westers voedsel gegeten (hoe verderfelijk) dat in deze keuken werd bereid. Bovendien werd er gezopen, gegokt, gedanst en naar films gekeken. Het paleis is in de jaren 60 gebouwd als vervanging op deze plaats van het 'Franse' Norodom Place uit 1868. In dit paleis zetelde in 1962 de (eerdere) Zuid-Vietnamese president Ngo Dinh Diem die zo impopulair was dat de luchtmacht in dat jaar het complete gebouw bombardeerde met hem erin. Hij ontsnapte, maar werd een jaar later toch vermoord.
Straatbeeld Saigon