Aanmelden
Herfst, in het bos achter de molen.

U moet goed zoeken naar andere vakantiegangers wilt u ze vinden

In de omgeving van de molen moet u goed zoeken om andere vakantiegangers tegen te komen. Ze zijn er wel, maar verstoppen zich op de enkele camping of in een ander vakantiehuisje. Ze komen nauwelijks van hun terrein af. U ook niet. Niet nodig. Maar mocht u echt niet kunnen stilzitten, dan vindt u op 2 minuten rijden (of 15 minuten lopen) het aardige dorpje St Priest des Champs (bakker, slager, kruidenier, postkantoor). Het levendige St Gervais d'Auvergne is 10 minuten rijden. Hier zijn 2 supermarktjes, een drogist, enkele restaurants en hotels en 2 banken (met geldautomaat).

 
St Gervais d'Auvergne, op 10 minuten rijden

In de buurt van de molen kunt u heerlijk wandelen (routes en kaarten voorhanden), kanovaren in de Sioul, afkoelen in de beek naast het huis, paardrijden, zwemmen in verschillende meren, uitstapjes maken naar Clermont-Ferrand (uurtje rijden), de hoogste spoorbrug in Europa bezoeken en naar de markt in St Gervais op maandagochtend.

Ook de doorgaans zachte en zonnige herfst is een geschikte periode om de moulin te bezoeken: mooie kleuren aan de bomen en smakelijke paddestoelen op de grond (parasolzwam, weidechampignons, eekhoorntjesbrood en zelfs enkele cantharellen).

De kenmerkende Charolais-koeien van de Auvergne

 

 

 

 

 

De sfeervolle Rue de Grasse in Clermont-Ferrand, de hoofdstad van de Auvergne. Ongeveer een uur rijden.
De Auvergne is een nog nauwelijks ontdekte streek

De Auvergne is een nog nauwelijks door het toerisme ontdekte streek die wordt gekenmerkt door gloeiende heuvels en weiden met heggen er tussen. De witte Charolais koeien staan dikwijls zo mooi in het land, dat het lijkt alsof er een choreograaf aan te pas is gekomen. Op een uur van de molen ligt de hoofdstad Clermont-Ferrand. De stad heeft een authentiek oud centrum en een indrukwekkende kathedraal. Hij is zwart, niet door de luchtvervuiling, maar door de zwarte lavasteen. De Auvergne is immers vulkanisch. De bekende vulkanen Puy de Dôme en de Mont d'Or liggen niet ver van Clermont en zijn een beklimming waard.

Op weg naar Clermont komt u door Châteauneuf-les-Bains en Châtel-Guyon. In beide plaatsen zijn geneeskrachtige bronnen. Vooral Châtel ademt een sfeer van vroeger tijden, waar oudere dames en heren in het park wandelen met een drinkbeker in de hand. Daarmee nemen ze steeds een slokje van de bron die hun kwaal geneest. Het is Vichy in het klein, dat overigens op 1,5 uur van de molen ligt.

De (tot voor kort) hoogste spoorbrug van Europa. Je kunt er in een boemeltje over vanuit Clermont.

Mocht het onderweg te heet worden, dan kunt u ook een duik nemen in het Gour de Tazenat, een vulkannisch meer dat overigens niet erg koud is, of afkoelen in de gewelven van Château de Chazeron, een fraai kasteel van lang her.

Châteauneuf- les-Bains: genees-krachtige bronnen op 15 minuten

De beek naast de molen mondt na enkele honderden meter uit in de Cascade de St Priest.

U begrijpt het al. Een ritje naar Clermont kent veel verlokkingen en de vraag is of u aan één dag genoeg heeft. Zeker als u ook nog langs de tot voor kort hoogste spoorbrug van Europa rijdt, die gespannen is over het stuwmeer van Les Fades Besserve. Bovendien kent Clermont-Ferrrand aan de rand wel 2 enorme, op Amerikaanse leest geschoeide winkelcentra die voor shop-a-holics moeilijk te mijden zijn.

Laval in de winter

Overigens kunt u alles ook op de fiets doen, want die zijn te huur. Meld deze wens tevoren.

Aanmelden Links

Van de Auvergne zijn diverse 'portals':
De officiële website van de Auvergne heeft een Nederlandse versie (ook al spreken we allen Frans natuurlijk), evenals die van het Centraal Massief. Het Office de Tourisme heeft er ook een gebouwd, evenals het Maison de l'Auvergne en de hoofdstad Clermont-Ferrand.